torstai 11. marraskuuta 2010

Vauvan soseita ja lunta

Lunta, ihanaa. Ainakin toistaiseksi vielä maa on valkoinen, mutta näillä lämpöasteilla ei kauaa tämä ihanuus pysy.

Pihassa on tänä vuonna näkynyt todella usein peuroja. Jos tästä tulee yhtä kova talvi kuin on luvattu, niin voi olla kova talvi myös peuroille.

Photobucket

Ihan valtavaa vauhtia aika mennyt. Nuorimmaisemme ryömii ja on nyt reilut kuukauden päivät syönyt kiinteää ruokaa hyvällä ruokahalulla. Neidin erityisherkku on tälläinen:

Porkkana-oliiviöljy-oregano sose
3-4 keitettyä porkkanaa
Porkkanoiden keitinvettä soseutukseen
Oreganoa maun mukaan (aluksi vaikkapa puoli teelusikkaa, mutta äidin ja vauvan maun mukaan voi laittaa vaikkapa parikin teelusikallista)
Oliiviöljyä pari ruokalusikkaa (tätäkin maun mukaan)
Eli yksinkertaisuudessaan porkkanat vähän pienittynä johonkin soseutuskuppiin. Ja sauvasekoittimella mössöksi. Soseutuksen aikana lisätään pienissä erissä vettä, jotta saadaan sileä sose. Kannattaa varovasti lisätä, koska keittoa ei ole hauska kauhoa vauvan suuhun. Kun sose on valmista, niin lisään valmiiseeen annokseen lautaselle oreganon ja oliiviöljyn.

Kun pakastan sosetta, niin laitan sen ilman mitään mausteita, jotta voin monipuolisemmin maustaa sitä kulloisenkin yhdistelmään sopivaksi. Pakastan kaikki kasvikset erikseen jääpalakuutiolokerikossa. Paitsi tietysti herne-maissi-paprikat yms. valmiit kasvispakasteet, joita käytän soseisiin.

Lihasoseetkin maustan. Esim. maustamattomalla tomaattisoseella saa kätevästi tehtyä vaikkapa jauhelihakastikkeen. Jauhelihan yleensä keitän esim. persiljassa tai vaikkapa oreganossa ja basilikassa. Tällöin liha itsessään imaisee hiukan keitinvedestä makua. Jossain kohtaa keittämistä kypsymisajanmukaan hiukan kasviksia sekaan ja keitinveden poiskaatamisen jälkeen tomaattisose. Sitten sauvasekoittimella sileäksi ja maustaminen oliiviöljyllä, oreganolla ja basilikalla.

Kanan kanssa aivan loistavasti sopii ihan pieni määrä inkivääriä. Siis todella todella pieni määrä. Olen käyttänyt ihan jauhettua kuivamaustetta. Ja lisäksi luomu kookosöljyä.

Meillä neidillä aiheuttaa valmispiltit kauhistuneen reaktion, kun on tottunut tälläisiin kulinaristisiin nautintoihin. Periaatteenani vauvan ruuissa on se, että en yritä syöttää mitään sen makuista, mikä ei omasta kurkusta alas menisi. Suolaa luonnollisesti ei käytetä yhtään vauvan ruuissa. Ja alussa vain mietoja mausteita. Lisäksi kun antaa mielikuvitukselle vallan, niin usein pystyy valmistamaan pienelle ruuan samoista aineista kuin muillekkin.

Talvi on saapui viime viikolla kynsiinkin:
Photobucket
Pohjana on geelaukset ja värittömän lakan päälle leimasin fauxnad levyllä BM14 lumihiutaleita kirkkaansinillä leimauslakalla ja valkoisella leimauslakalla. Leimauslakat eivät siis ole aitoa konadia, vaan jotain merkittömiä versioita. Peukussa muistaakseni Frauleinin sinisiä rhinestone tähtiä leimakuvioiden päällä, nimettömässä kynsilävistys, jossa ebaysta ostettu kynsikoru. Lisäksi kummankin käden pikkurillissä on akryylikuviot, jotka on päällystetty glitter nail art lakalla. Glitter nail art lakka on myös ebaystä.

2 kommenttia:

Kiitos, että jätät kommentin :) !