maanantai 4. huhtikuuta 2011

Stop sairastelukierteelle VOL1 - Ennaltaehkäisy

Nyt keväisin liikkuu tosi paljon kaikkia ikäviä flunssia ja mahatauteja. Olen ollut oikeastaan aina kiinnostunut terveydestä. Ja esikoisen saamisen jälkeen kiinnostuin entistä enemmän. Pikkuisellemme aiheutti särkylääkkeet pahemman kipeyden kuin ilman lääkkeitä oleminen. Nykyinen vauvamme ei ole läheskään yhtä herkkä.

Teen postauksen useammassa osassa, niin kivempi lukea sitä kuin hirmuinen pläjäys yhdellä kertaa. Luvassa on yksinkertaisi kotikikkoja maustekaapista ruokavalioon ja pikkuisen sivuttuna myös luontaistuote-puolta.

1. Ennalta ehkäisy
Flussaa on helpompi usein ennaltaehkäistä kuin saada se häädettyä tiehensä. Ruokavalio on kaiken a ja o. Runsas ja monipuolinen kasvisten syönti takaa hyvän vastustuskyvyn. Hyvä tietysti mun puhua, kun itsekkään ei tule suositusten mukaan niitä aina syötyä ;) . Usein törmää artikkeleihin kuinka nimenomaan erivärisissä kasviksissa on eri pitoisuudet vitamiineja. Eli mitä enemmän värejä lautasen kasvistarjonnassa, sitä monipuolisempi vitamiinipommi.

Tähän aikaa vuodesta kasvistenkin vitamiiniarvot ovat kaikista alhaisimmillaan. Odottelemme vielä uutta satoa. Vitamiineja lisää ruokavalioon saa idättämällä ja lisäämällä esimerkiksi superfoodeja ruokavalioon. Myöskin monivitamiinivalmisteet ovat yksi keino, tosin niissä vitamiinit ovat synteettisiä.

D-vitamiini näyttelee erittäin tärkeää osaa. Meillä otetaan lievää yliannostusta vitamiinista. Otan yleensä 20 mikrogrammaa vuorokautta kohden. Pienemmälle lapsukaiselle annan viiden d-tipan sijaan 7-10 tippaa. Kalaöljyt myöskin lisäävät vastustuskykyä sekä maitohappobakteerit.

Meillä lapset vetää ihan möllerin kapseleita. Pikkuiselle puristan kapselin ruokalusikkaan ja isompi hotkaisee alas veden kera. Minä vetelen Ratiopharmin uuttuutta, joka on tosi vahva kalaöljyvalmiste. Imettävät äidit tarvitsevat enemmän rasvahappoja.

Maitohapoista syödään helposti saatavilla olevaa Gefilusta. Pikkuisimmalle avaan kapselin ja jauhot puurolusikan päälle. Isompi pureskelee kapselin ja huikkaa vettä päälle.

Jos liikkuu esim. flunssa-aalto, niin kropan omaa puolustusta pystyy tehostamaan myös homeopaattisilla valmisteilla. Aconitum Napellus niminen valmiste ehkäisee flunssaa. D30 potenssilla olevaa valmistetta voi flunssa-aallon aikaan ottaa parina aamuna viikossa ennen pöpölle alistumista. Myöskin samainen valmiste toimii ensimmäisten flunssaoireiden ilmaannuttua, mutta jos tauti etenee, niin Aconitum ei enää ole se paras vaihtoehto. Meillä siinä kohtaa siirrytään nestemäisiin täsmävalmisteisiin. Pikkuisimman putelin

Vatsatautia puolestaan ehkäisee homeopaattisista valmisteista Veratrum Album. Sitä voi myös mahatauti-aallon aikaan ottaa 2 kertaa viikossa D30 potenssina annoksen ennen pöpöille altistumista (eli ennen töihin lähtöä, ennen kauppaan menemistä jne).

Ja tietysti unohtamatta vanhaa kunnon käsihygieniaa. Terveyskeskuksissa, päiväkodeissa ja kouluissa on varmasti perusteltua käyttää käsidesiä. Samoten meillä käytetään käsidesiä, jos joku perheenjäsen sairastaa kuumetautia tai muuta rajua versiota. Käsien pesulle marssitan jokaisen joka tulee kotiin jostain. Kotikäytössä jatkuva lutraaminen käsidesillä saattaa tuhota ne hyvätkin pöpöt elimistöstä ja siten heikentää vastustuskykyä. Mutta kannattaa harkita hyötyjä ja haittoja omalla kohdalla ja sen mukaan millaisessa ympäristössä liikkuu päivittäin.

Liika hygienisyys ylipäänsä on myös tehokas vastustuskyvyn alentaja. Eli ei liikaa lattian pesua ja pölyjen pyyhintää. Meneehän se vanha sanonta niin, että lusikallinen sontaa päivässä pitää lapsen terveenä :D . Esimerkki on ääriesimerkki, mutta toinen puoli siinä totta. Liika desinfiointi vie meidän elimistöltä vastustuskyvyn.

Yksi muistettava asia myöskin on nämä perus-terveet elämäntavat, liikuntaa, riittävästi lepoa, stressin välttämistä... Nämä varmasti kaikki osaavat ulkoa. Tosin aina niidenkään ohjeiden noudattaminen ei ole mahdollista esimerkiksi työn tai muun elämäntilanteen takia.

Jos elää stressin keskellä, niin jooga on erittäin hyvä rentouttaja. Kännykkään tai mp3-soittimeen voi ladata rentoutusmusiikkia tai kahvitauokoa varten lyhyen jooganidran kuunneltavaksi. Välillä meinaa itseltäkin unohtua hektisessä kahden pienen lapsen arjessa se rauhoittumisen tärkeys ja se kuinka pienestäkin hetkestä voi ottaa oman koko kehon tasapainottamishetken. Aurinko tervehdys aamulla ennen aamupalaa usein virkistää kehon niin voimallisesti, ettei kahvia tai teetä oma kroppani tarvitse.

Photobucket
Tässä kuvassa pienen pieni yrttien keräilijä tutkimassa, että näkyykö niitä nokkosia ja nuhalääkkeitä taas jossain :D .

Mielellään kuulen kommenttia, että tuliko tässä jollekkin jotain uutta. Aika tiivistettyjä nämä katsaukset ovat, mutta laitan viimeiseen postaukseen mainintoja muutamista aihealuetta koskevista kirjoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että jätät kommentin :) !